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Question 1: What does CVMP mean by “treatment and 
prevention”?  
(Section 4.2 - Indications for use)  

Answer: 

A number of antimicrobial products for food producing species have indications containing the 
expression “For treatment and prevention of …”. The word “prevention” in English is open to a wide 
range of interpretations and it may also be translated in a number of different ways into other 
European languages, leading to subtle but important differences in the indications for use in the SPCs 
for the same product in different countries/languages.  In order to clarify the meaning of this term in 
the context of SPCs for antimicrobial veterinary medicinal products, the CVMP provides the following 
clarification.  

The term “For treatment and prevention of …” should only be read in combination and does not include 
routine preventive use in healthy animals where the bacterial disease has not been established in the 
group/flocks at the time of treatment.  The word “prevention” in combination with “treatment” in any 
new assessments of antimicrobial veterinary medicinal products will be replaced by the word 
“metaphylaxis” (i.e. treatment and metaphylaxis), to allow for a separate definition and use of a 
prevention claim as outlined below.  

In the context of the phrase “for treatment and prevention” (now: “treatment and metaphylaxis”)”: 

• The term “treatment” refers to the treatment of an individual animal, or a group of animals 
showing clinical signs of an infectious disease. 

• The term “metaphylaxis”, refers to the administration of the product at the same time to a 
group of clinically healthy (but presumably infected) in-contact animals, to prevent them from 
developing clinical signs, and to prevent further spread of the disease.  The presence of the 
disease in the group/flock must be established before the product is used. A metaphylaxis 
claim will always have to be combined with a treatment claim. 

In new assessments, “prevention” as a single and separate claim, will refer to the administration of an 
antimicrobial veterinary medicinal product to an individual healthy animal to prevent infection. Such a 
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claim will only be considered in those situations where the risk for infection is very high and the 
consequences are severe. Prevention claims are not expected to be common and will be carefully 
scrutinized to ensure that the intended use complies with responsible use principles. The need for 
prevention must be fully justified for each target species and indication. 

Question 2: What are “suitable pack sizes” for 
antimicrobials? 

Answer: 

In general, any veterinary medicinal product (VMP) should be made available in a suitable pack size to 
ensure the appropriate treatment of the intended target animal(s). For antimicrobial VMPs, adequate 
pack size(s) should be chosen with particular care as an additional consideration to support their 
prudent use.  

A suitable number of different pack sizes may have to be supplied to allow dosing of individual animals 
of different sizes, or different numbers of animals within a group. A reasonable balance has to be 
identified between the need for different pack sizes to allow correct dosing without a significant amount 
of leftovers, and the practical and economic difficulties that could be connected to the supply of many 
different packages.  

Legal basis: 

Specific reference to pack sizes in the veterinary legislation is spare:  

Annex I of Directive 2001/82/EC (as amended by 2009/9/EC; Art I, Part 2 A4 of Development 
pharmaceutics) states that “An explanation shall be provided with regard to the choice of composition, 
constituents, immediate packaging, possible further packaging, outer packaging if relevant, the 
intended function of the excipients in the finished product and the method of manufacture of the 
finished product. This explanation shall be supported by scientific data on development pharmaceutics. 
….” Although the pack size is not specifically included in this paragraph of the Directive, the 
information regarding the choice of packaging is not limited to the type of material, but would also 
include considerations on e.g. the number of units in one pack or the fill volume of multidose or single 
dose vials.  

Furthermore, reference to pack sizes is made in the Variation Regulation, in regard to a change in the 
pack size of the finished product (variation B.II.e.5). Conditions for such a change include that the new 
pack size should be consistent with the approved posology and treatment duration, and that the 
remaining presentation(s) must be adequate for the dosing instructions and treatment duration as 
mentioned in the SPC. 

Pursuant to Article 67 of Directive 2001/82/EC, as amended, “Member States shall take all necessary 
measures to ensure that, in the case of medicinal products supplied only on prescription, the quantity 
prescribed and supplied shall be restricted to the minimum amount required for the treatment or 
therapy concerned.” This fully applies to antibiotics, since they are supplied only on prescription within 
the EU.  

Justification for the pack sizes  

Any pack size(s) for an application for marketing authorisation should be justified, taking into account 
the risks that might arise from inadequate pack sizes (e.g. safety concerns in case of too large packs, 
or efficacy concerns for too small pack sizes). It is particularly important that appropriate pack size(s) 
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is (are) available for VMPs that may be administered by the farmers/animal owners. Such products are 
mainly formulations for oral administrations, but in some Member States injectable products can also 
be administered by the animal owner under the responsibility of a veterinarian. If the pack size is too 
large in regard to the animal(s) to be treated and/or the recommended treatment period, leftovers 
may be misused, e.g. by prolonging the treatment period or by administration to other animals without 
veterinary support.  

It is fully acknowledged that establishing the appropriate pack size is very difficult. Several factors e.g. 
species, herd sizes and husbandry practices affect what can be regarded as an appropriate pack size, 
and these factors can vary to a great extent both within and among Member States. Notwithstanding 
these difficulties, some basic principles on how to determine an appropriate pack size are given in this 
document. The principles for determining a suitable pack size differs substantially between the 
situation when only one animal is to be treated, or when group treatment is applied. For this reason, 
advice is given separately for packages intended for individual treatment and for group treatment.  

Individual treatment 

For products intended for individual treatment, the dosage, treatment duration, and the average 
bodyweight of the animal species for which it is indicated will define the minimum amount required for 
one treatment course. As a basic requirement, one package should be available which is not larger 
than necessary to allow the full course of the treatment of one single animal of average size. When the 
total amount needed to complete a full course of treatment varies considerably due to e.g. different 
sizes of the animals, dosages or duration of administration, different pack sizes should be made 
available.  

Any additional pack size which is larger than necessary to treat one single animal would have to be 
carefully justified. In case of multi-dose packages, e.g. vials for injectables intended to be used by a 
veterinarian to treat several animals, the amount of VMP per vial would have to be justified taking into 
in account of the disease and species to be treated. In some EU countries, the veterinarian may 
provide vials to the animal owner to complete a treatment episode. The size of the multi-dose vial 
would have to be adapted taking into in account of such use to ensure that it would not result in 
substantial amounts of left-overs.  

Group treatment 

The definition of appropriate pack size(s) for products intended for group treatment, would have to 
include an estimation of the average number and weight of the animals that will be concomitantly 
treated for the particular disease, within the intended area(s)/country(ies). Since these parameters 
vary considerably among Member States and between diseases, acceptable figures cannot be given in 
this document.  

As a general rule, and in account of what is mentioned above one pack size should be made available 
that contains not more than the amount necessary to complete one treatment course in a mean size 
group of animals of an average body weight with the lowest recommended dose and shortest 
treatment duration. If the size of a group of the target population varies considerably within or 
between Member States, several pack sizes might need to be made available.  

When a product is intended for use in more than one target species or different indications with 
significantly different recommended dosages and duration of administration, different pack sizes should 
be made available. Any pack size which differs from the one ensuring the minimum amount necessary 
- established according to the principles above - should be carefully justified by the applicant.  
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Individual and group treatment 

If a product is intended for both group and individual treatment, ideally two pack sizes should be made 
available. One should allow the full course of one treatment of one single animal, with the smallest 
recommended dose and duration of treatment. The other pack size should cover the full course of one 
treatment of a group of animals according to the principles outlined under “Group treatment”. Any 
pack size which differs from the ones ensuring the minimum amount required - established according 
to the principles above - should be carefully justified by the applicant. 

Overall conclusions: 

A minimum pack size that would allow the completion of one treatment course in an individual animal 
or in a mean size group of the target animals, of an average body weight with the lowest 
recommended dose and shortest treatment duration should always be supplied.  

A justification for the pack sizes presented in connection to an application for marketing authorisation 
should always be provided, in particular any pack size(s) which differs from the one ensuring the 
minimum amount necessary. 

Livestock, herd sizes and diseases can vary across Member States, and Member States might therefore 
decide to apply individual measures in regard to the distribution/supply of certain pack size(s) in their 
country (subject to national legislation/implementation of Art. 67 of Directive 2001/82/EC, as 
amended). 
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